Tool geeft inzicht in effect coronamaatregelen | medisch contact

2021-12-13 08:08:46 By : Mr. Amy Chen

Dagelijkse opinie, nieuws en achtergronden

Log in voor onmiddellijke volledige toegang tot de site

Alexandra Freeman en collega's publiceerden in BMJ Open een interactief model dat laat zien hoe verschillende variabelen de snelheid van virusoverdracht van SARS-CoV-2 tussen een geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde persoon in alledaagse situaties beïnvloeden.

In het interactieve model staat de besmette persoon tegenover de niet-besmette persoon. Daartussenin bevinden zich de belangrijkste besmettingsroutes: verspreiding via lucht (spuitbussen, grote en kleine druppeltjes) en direct contact (handen en oppervlakken). Vervolgens voeg je verschillende variabelen toe aan de mix. Eerst door op de activiteit te klikken, zoals praten of sporten. Dan geef je bijvoorbeeld aan of de ruimte klein of groot is en of er wel of geen ventilatie is. Andere knoppen om aan te zetten zijn: met of zonder mondmasker, ventilatie aan of uit, schermen tussen mensen plaatsen, et cetera. Op deze manier kunt u worst- en best-case scenario's voor virusoverdracht in alledaagse situaties simuleren.

Het model is tot stand gekomen door internationale experts, waaronder artsen en ingenieurs, op basis van wetenschappelijke literatuur te laten inschatten hoeveel virusdeeltjes per infectieroute onder verschillende omstandigheden worden overgedragen. In de tweede ronde bespraken ze dit met elkaar. Het doel was overigens niet om consensus te bereiken, maar om de verdeling van de schattingen, de discussiepunten en de kennislacunes in kaart te brengen. Discussiepunten waren onder meer de mate van aerosoltransmissie versus het delen van druppels en objecten en de mate van bescherming die handschoenen bieden.

De onderzoekers erkennen dat een dergelijk model geen wondermiddel is, maar hopen dat het de lezer inzicht zal geven in het relatieve belang van verschillende coronamaatregelen en de variabiliteit en onzekerheden die daarmee gepaard gaan. De interactieve en grafische weergave maakt deze lastige materie net iets tastbaarder.

Eva is arts en heeft een doctoraat. Ze liep drie maanden stage bij Medisch Contact om journalistieke ervaring op te doen.  

A. Wilschut-Verhoef#Goebe@planet.nl#Barendrecht#huisarts homeopathie#optinsubscribe:n#optinentrysubscribe:y#

Eindelijk bewustwording van de vele factoren die de verspreiding van het Covid virus beïnvloeden. Natuurlijk kan het beleid niet zoveel factoren aan, maar als we de vergelijking achter het stuur gebruiken, moeten we ons inmiddels realiseren dat een ruk aan het stuur geen wenselijke rijstijl is. Maar helaas is de voortgang nog niet zodanig dat we snel kunnen wegrijden. Waar is de rij-instructeur, die ons behoedt voor stilstand tegen de vangrail? Lees meer Lees minder

Eindelijk bewustwording van de vele factoren die de verspreiding van het Covid virus beïnvloeden. Natuurlijk kan het beleid niet zoveel factoren aan, maar als we de vergelijking achter het stuur gebruiken, moeten we ons nu realiseren dat een ruk aan het stuur geen gewenste rijstijl is. Maar helaas is de voortgang nog niet zodanig dat we snel kunnen wegrijden. Waar is de rij-instructeur, die ons behoedt voor stilstand tegen de vangrail?

6 comments Inderdaad een vreemd voorstel om na een bizar besluitvormingsproces het zonder te doen...

3 reacties Dat het aantal mannelijke geneeskundestudenten daalt...

21 reacties Ik had laatst gelezen dat helaas 75% van de huisartsen overbelast is en zie...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere avond het laatste zorgnieuws in je mailbox.

Lees Medisch Contact op uw tablet of smartphone. Downloaden voor iOS of Android.

Medical Contact vraagt ​​je om cookies te accepteren voor een optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video's en andere multimedia content. Meer informatie vind je in onze privacy- en cookieverklaring.