Hoi Visit iEar in Tilburg update na grote verbouwing

2021-11-18 04:55:29 By : Mr. Eric Yin

De Tilburgse vestiging van iEar' heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug. Een verbouwing waarmee het bedrijf laat zien waar ze denken dat de markt zal gaan. iEar' deelt het eindresultaat graag met HIFI.NL. We maakten ons klaar voor een leerrijk bezoek aan het altijd gezellige zuiden.

iEar' is een van de meest invloedrijke retailers van hoogwaardige oplossingen voor beeld en geluid in Nederland, maar ook daarbuiten. Naast het feit dat de speciaalzaak al jaren met succes haar assortiment online aanbiedt, organiseert zij jaarlijks de drukbezochte Audioshow iEar' en zijn er inmiddels twee prachtige winkels, in Tilburg en in Amsterdam. Of misschien moeten we deze locaties beter omschrijven als belevingscentra. Want een bezoek aan een van de twee is absoluut een indrukwekkende ervaring. Van hoogwaardig instapniveau tot de absolute top in high-end beeld en geluid, iEar' biedt voor elk budget een passende oplossing. 

Een van de gebieden waar Freek van Ham en zijn team nog niet erg prominent naar voren zijn gekomen is het projectmatig aanbieden van beeld en geluid, oplossingen waarbij iEar' de klant zoveel mogelijk ontzorgt van de eerste oriëntatie tot en met de uiteindelijke oplevering . De klant kan een hoogwaardige hifi-set in huis laten installeren, maar het kan ook een maatwerkoplossing zijn waarbij een uitgebreide Dolby Atmos-configuratie onzichtbaar in de ruimte is weggewerkt. Dit is vooral interessant voor klanten die een verbouwing of verhuizing plannen. Om ook HIFI.NL hiermee kennis te laten maken, nodigde Freek, directeur/eigenaar van iEar' ons uit om weer eens een bakje koffie te komen drinken.

Als we de showroom in Tilburg binnenlopen, zijn we onder de indruk van het resultaat. Ondanks dat iEar' nog steeds in hetzelfde pand zit, oogt de entree ruimer en overzichtelijker dan voorheen. Naast een nieuw ingerichte showroom met prachtige nieuwe vitrinekasten en een nieuwe toonbank is er in het voormalig winkelmagazijn een 'huiskamer' ingericht. Een gloednieuwe ruimte die je auteur in eerste instantie op een dwaalspoor brengt. Als we deze 'huiskamer' voor het eerst bekijken, hebben we in eerste instantie de indruk dat we een modern ingerichte luisterruimte binnenstappen waar iEar' een paar handige voorbereidingen heeft getroffen met weggewerkte luidsprekerbekabeling. In werkelijkheid zijn er in deze ruimte een aantal extra features weggewerkt. Maar dat zal ons pas later duidelijk worden.

Daarna krijgen we een grote rondleiding door het gebouw. We kijken naar de vernieuwde grote showroom waar naast McIntosh en Sonus Faber ook mooie merken als Mola Mola, Esoteric, Vivid Audio, Transrotor, Classé en Bowers & Wilkins vertegenwoordigd zijn. We worden door het enorme nieuwe magazijn geleid en het ziet er net als de winkelruimte netjes en overzichtelijk uit.

Terwijl we door de kamers lopen, vertelt Freek over de omvang van de renovatie die hij tijdens de lockdown heeft uitgevoerd, en dat beperkt zich niet alleen tot het interieur. Ook de buitenkant van het gebouw is volledig gerenoveerd. De luiken van het voormalige pakhuis zijn verwijderd en ramen zijn vervangen. De vloer is geheel vernieuwd en ook in de achterliggende ruimtes, waar het magazijn zich bevindt, is de gehele vloer vervangen. Een flinke klus met een prachtig eindresultaat.

Nadat we onze koffie hebben opgedronken, nemen we plaats in The Livingroom, een modern ingerichte ruimte met prachtig verlichte planken met apparatuur van A-merken en netjes weggewerkte klemmen in de muren. Hierdoor worden kabels aan het zicht onttrokken en wordt de uitstraling van het geheel niet verstoord.

Het plafond is net als de wanden voorzien van koven met led-verlichting. Nadat we plaatsnemen op de comfortabele bank en Freek op een knop drukt bij de ingang van de kamer, worden alle jaloezieën als bij toverslag donkerder, wordt het licht gedimd, schuift een houten paneel uit ons gezichtsveld en een prachtige 65-inch OLED is gemotoriseerd. vooruit geduwd. Tegelijkertijd worden onze benen omhoog geduwd door elektrische voetsteunen vanaf de bank waarop we zitten. Wat een traktatie.

Dan zet Freek de film Bohemian Rhapsody op. bliksem. Dat is niet verkeerd. Vanuit alle hoeken en gaten van de ruimte ervaren we een lawine van muziek. Dit is indrukwekkend. Terwijl we de film blijven beleven, merken we dat ook de muziek buitengewoon goed wordt weergegeven. Een beetje filmgeweld uit een surroundset persen is één ding. Muziek met goede kwaliteit weergeven met een surround set is echt een heel ander verhaal. Met kippenvel van kruin tot navel worden we bijna letterlijk het entertainment in gezogen. De ruimtelijkheid en de opgebouwde sfeer zijn indrukwekkend. De diepe slagen van de percussie tijdens de live momenten masseren ons middenrif en trommelvliezen. 

Nu is dit zeker niet de eerste thuisbioscoopkamer waar we naar hebben geluisterd. De meeste sets elders begonnen echter met prijzen van minstens zes cijfers. Exclusief renovatiekosten. Deze set is geselecteerd op prijs en prestatie. Freek vertelt dat iEar' heeft gekozen voor een 15-kanaals bioscoopsysteem in een 7.4.4 surround-configuratie met front-, center-, surround- en height-speakers uit de 1000 Custom Utopia Series van Focal, vier subs van Bowers & Wilkins en versterking van Arcam . De ruimte is door de aannemer gebouwd tijdens de verbouwing van de winkel en de montage van elektronica en finetuning is door het eigen team gedaan.

Een groot deel van de totale beleving in deze ruimte wordt gegenereerd door geïntegreerde smarthome (of domotica) technologie via het Crestron systeem. Hierbij kan de klant zo ver gaan en het zo duur maken als hij wil. Freek kiest niet voor het gebruik van een afstandsbediening, maar heeft de ruimte voorzien van een sfeerknop waarmee de sfeer met één druk op de knop kan worden omgetoverd van een moderne woonkamer naar een gezellige, ontspannen bioscoopomgeving. Dit is zelfs mogelijk met spraakbesturing.

Ondanks dat deze technologie steeds meer beschikbaar komt, is het slim koppelen van de verschillende smarthome oplossingen echt specialistisch werk. Dit geldt ook voor het aanpassen van het geluid van een meerkanaals geluidssysteem. Zo heeft iEar' gekozen voor Arcam met het Dirac kamercorrectiesysteem voor deze kamer. Volgens Freek klinkt de set niet als een kamer zonder kamercorrectie en is het resultaat ook niet optimaal bij gebruik van de meegeleverde accessoires. iEar' heeft hiervoor professionele meetmicrofoons en toebehoren gebruikt. Het eindresultaat is echt indrukwekkend.

Onze host vertelt ons dat dit voor veel muziekliefhebbers het ultieme compromis is. Volgens Freek is er veel te vaak sprake van een compromis tussen man en vrouw tijdens het zoekproces. 'Hij' zoekt een hoogwaardige hifi set met een goede geluidsweergave. Vaak vindt hij de geluidskwaliteit van een set grote(re) luidsprekers beter. Maar 'She', vaak iemand die van muziek houdt, vindt de gekozen speakers te dominant voor de huiskamer en uiteindelijk wordt er een compromis gesloten. En dat geldt natuurlijk ook voor de gekozen elektronica. Zolang het netjes in een kast kan, komt het snel goed. bekabeling? Tuinslangen zijn niet toegestaan! Draadloze? Verkocht! Dit genderdiscriminerende scenario speelt zich al tientallen jaren in veel hifi-winkels af en de uitkomst is voorspelbaar. Vrouw wint.

Door de hele set onzichtbaar weg te werken wordt volgens Freek zoveel mogelijk aan de wensen van beide partijen voldaan en heeft hij een goed klinkende set en heeft zij een netjes opgeruimd huis. Daarnaast kiest iEar' niet voor het gebruikelijke 'man cave' uiterlijk, maar voor een VT-wonen 2.0 oplossing. De klant betaalt hiervoor vaak de extra. iEar' kiest in de configuratie bewust voor een mid-end bioscoopset, zodat deze voor velen toegankelijk is. Vanaf deze start is het mogelijk om op te schalen met o.a. Isotek netfilters en stroomkabels, premium interlinks en luidsprekerbekabeling van AudioQuest, eventueel een Supra stroomkabel uit een aparte groep in de meterkast... . iEar' lost het op. De set die bij iEar' draait is ook gebaseerd op deze mid-end configuratie, maar heeft wel wat extra's.

We kunnen uitgebreid uitleggen hoe onze ervaringen bij iEar' zijn geweest. We kunnen precies benoemen welke componenten in de bioscoopruimte zijn gebruikt en welke hoogwaardige audio-oplossingen iEar' in haar programma heeft. Maar eigenlijk is dit niet belangrijk en moet je het gewoon zelf komen ervaren. Bent u op zoek naar een goed presterend systeem, een indrukwekkende home cinema set of wilt u de voordelen ervaren van een maatwerkoplossing met beeld, geluid en smarthome techniek voor u, maak dan een afspraak met Freek in Tilburg of breng een bezoek naar iEar' in Amsterdam. 

Een bezoek aan iEar' tovert altijd een glimlach op ons gezicht. Naast dat ons hart sneller gaat kloppen van het high-end aanbod geconcentreerd op één locatie, zien we hier heel goed waar de markt volgens ons de komende jaren naar toe zal gaan. iEar noemt het "de eerste genderneutrale oplossing die ook nog eens heel goed klinkt". En daar is die glimlach weer. Want wij vinden dat Freek en zijn team met de creatie van 'The Living' in Tilburg heel goed laten zien hoe zo'n project aangepakt moet worden en hoe je dit in de toekomst thuis gaat ervaren. | www.iear.nl